بازار کار در هر رشتهای سختی ها، پیچیدگیها و مشکلات خود را دارد. اما چیزی که برای موفقیت در همه شغل ها مشترک است تلاش و سختکوشی فرد است. جنسیت زدگی در شغل خیلی وقت است که از مد افتاده است. اینکه خانم بهتر از پس یک حرفه برمیآید یا آقا در اکثر شغلها دیگر مطرح نیست. اگر خانمی بخواهد در شغلی موفق شود، کافی است با تلاش و پشتکار تخصص خود را بالا ببرد، تجربه کاری پیدا کند و ارتباط مؤثر و گسترده با مردم برقرار کند، آنجاست که موفقیت برایش مثل آب خوردن میشود. وکیل دادگستری هم به همین صورت است. وکیل زن در ایران با چالشها و مشکلات مختلفی رو به رو است. اما چیزی که او را موفق میکند تلاش، پشتکار و بیاهمیتی به بسیاری از طعنه ها و حرفها است. وکیل پایه 1 دادگستری تهران خانم باشد یا آقا اگر توجه افراد را به خود جلب کند دیگر همه به دنبال او میگردند تا پروندههای خود را به او بسپارند.
بیشتر بدانید : بهترین وکیل قم
در سال 1316 خانمی بود که قصد داشت برای اولین بار در ایران پروانه وکالت بگیرد. در آن زمان مردم تصورات اشتباهی در مورد فعالیت خانم ها در بیرون از خانه و خصوصاً در امر قضا و وکالت داشتند. اما خانم خدیجه کشاورز توانست با همه تلاش خود پروانه وکالت پایه 2 را بگیرد و عنوان اولین وکیل زن در ایران را به نام خود ثبت کند.
بعد از آن زنان توانستند در حوزه های مختلف در دانشگاهها و مراکز علمی دیگر، همپای آقایان و چه بسا جلوتر پیشرفت کنند. شغل وکالت هم یکی از این حوزهها است.اگر در راهروی دادگاهها سری بزنید خواهید دید که زنان وکیل چه قدر سرسختانه در حال پیگیری پروندههای موکلان خود هستند و خوشبختانه تعداد آنها هم کم نیست. در ادامه به بررسی وضعیت وکیل زن در ایران میپردازیم.
استخدام وکیل زن در ایران
نظرات و پیشنهادات مختلفی در مورد بازار کار خانم ها در وکالت وجود دارد. کافی است پرس و جویی از اطرافیان خود داشته باشید و یا در اینترنت دنبال این موضوع بگردید. خواهید دید مردم چه نظرات مختلف و گاهاً شبیه به هم در مورد استخدام وکیل زن دارند. اکثر وکلای خانم با تجربیاتی که دارند درمانده یک سری مسائل هستند، مسائلی مثل تبعیض، جنسیت زدگی، نابرابری و احترام نگذاشتن به وکیلان خانم، اختلاف درآمد و…
از طرفی بیشتر آقایان و متأسفانه گاهی خود خانمها بر این باور هستند که احساساتی بودن خانم ها و ساختار مغز آنها طوری است که روی تصمیمگیریهای آنها تأثیر میگذارد. بنابراین نمیتواند به رأی و قضاوت و همکاری آنها اعتماد کرد.!!!!!
با این همه در دانشگاه ها دختران دانشجو و فارغ التحصیل در رشته حقوق زیاد است. این گونه خانم ها با بیتوجهی به نظرات منفی و جوّ جنسیت زدگی به دنبال رسیدن به اهداف خود هستند. از این رو میتوانند پروندههای مختلفی را در حوزه وکالت به سرانجام نیک برسانند. همین خانمها باعث شدهاند که دیدگاهها نسبت به وکیل خانم تغییر کند، تا جایی که امروزه متقاضیان وکیل خانم با وکیل آقا تقریباً برابر است و فرق چندانی بین آنها نیست.
شرایط استخدام وکیل زن در ایران چیست؟
اگر فکر میکنید که وکیل زن در ایران شرایط خاصی را برای استخدام باید داشته باشد اشتباه میکنید. استخدام وکیل خانم با استخدام وکیل آقا هیچ فرقی با هم ندارد. فقط باید یک سری مراحل را طی کنند تا وارد بازار کار شوند. این مراحل عبارت است از:
- دریافت مدرک لیسانس در رشته حقوق یا فقه و مبانی حقوق
- شرکت و قبولی در آزمون وکالت کانون وکلای دادگستری یا مرکز وکلا
- گذراندن دوره کارآموزی وکالت و دریافت پروانه وکالت کارآموزی
- موفقیت در آزمون بعد از کارآموزی و دریافت پروانه وکالت پایه یک دادگستری
بازار کار رشته حقوق و وکالت برای خانم ها در ایران به چه صورت است؟
مسلماً موفقیت همه افراد در حرفه و شغلی که دارند به تلاش و پشتکار خودشان بستگی دارد. در رشته حقوق هم قضیه به همین صورت است. روزانه افراد زیادی هستند که برای حل مشکلات، اختلافات و مسائلی که دارند به دنبال وکیل خوب میگردند. هر روز پرونده های زیادی در دادگاه ها و دفاتر حقوقی وارد میشود. از این رو با این حجم از نیاز و درخواست وکیل، دیگر همه چیز به زرنگ بودن وکیل برمیگردد تا سهم خود را از بازار کار وکالت بگیرد. بازار کار وکیل زن هم بستگی به کار خود او دارد.
بسیاری از افراد در دادگاه های خانواده برای مشاوره ترجیح میدهند با یک وکیل خانم صحبت کنند. شاید بخاطر این است که برای بیان مشکلات خانوادگی، صحبت کردن با یک خانم با احساس و باعاطفه راحت تر است. بنابراین به دنبال وکیل پایه 1 خانم یا وکیل پایه 2 خانم هستند. همچنین گاهی برای خانمهایی که برای گرفتن حق نفقه یا مهریه خود دنبال وکیل میگردند خانم بودن وکیل اهمیت ویژه ای دارد. چرا که یک زن، همجنس خودشان است و شاید در دفاع از حق آنها موفقتر ظاهر شود.
البته ناگفته نماند که وکلا فقط در دادگاه کار نمیکنند. گاهی بسیاری از وکلای زن به خاطر مسائل و مشکلات، چالشهای امنیتی و سختیهایی که در محیط دادگاه وجود دارد ترجیح میدهند در محیط دیگری وارد بازار کار شوند. مشاغل زیر از جمله مشاغلی است که وکلا و فارغ التحصیلان رشته حقوق میتوانند پس از فارغ التحصیلی وارد آن شوند:
- سردفتر اسناد رسمی
- داور حل اختلاف
- کارشناس حقوقی قضایی
- دستیار حقوقی
- کارشناس دادگستری
- کارشناس امور قراردادها
- و…
همه چیز درباره حقوق پایه وکیل دادگستری زن
حقوق هر وکیلی به حق الوکالهای که از اول مشخص میشود و تعداد پرونده هایی که در دست میگیرد بستگی دارد. بنابراین گاهی حقوق وکیل دادگستری خانم از وکیل آقا بیشتر میشود. حقوق بیشتر وکلا ربطی به جنسیت آنها ندارد بلکه بستگی به تلاش آنها و حل پروندههای بیشتر دارد
یک وکیل با داشتن یک سری خصوصیات میتواند اعتماد جلب کند و پرونده های بیشتری را در دست بگیرد. این خصوصیات عبارت است از:
- داشتن تخصص کاری و تجربه کاری
- شناخته شده بودن او
- شهر و محل فعالیت او
- داشتن ارتباطات گسترده با مردم
- اعتماد به نفس بالا
- ریسک پذیر بودن
- فعالیت مثبت در فضاهای مجازی
- و…
یک وکیل خانم با داشتن اعتماد به نفس بالا و شرکت در جلسات دادگاهها در بین مردم شناختهشده می شود. وقتی مردم او را بشناسند برای حل مشکلات و پروندههای خود به سراغ او میروند. کم کم تجربه کاری این وکیل بالا میرود و افراد برای مشاورههای حقوقی به سراغش میروند. شبکه ارتباطیاش گسترش پیدا میکند. اگر در شبکه های اجتماعی هم فعالیت مثبت و گسترده داشته باشد، ریسکپذیری خود را در قبول پروندههای مختلف بالا ببرد و در سمینارهای تخصصی شرکت کند کم کم تبدیل به یک وکیل خبره و کاربلد میشود. وقتی شناخته شده و باتجربه شود مردم برای حل پروندههای خود به دنبال او میگردند. بنابراین درآمد او با افزایش پروندهها بالا میرود. موفقیت در شغل و حرفه و افزایش درآمد چیزی است که هر کسی به دنبال آن است.
حرف آخر
در این سالها خانمها توانستهاند در رشته های مختلف مهندسی، پزشکی، روانشناسی، حقوق و وکالت و… بدرخشند و توانستهاند حتی در خیلی از جاها بهتر از آقایان از پس کار و حرفه خود برآیند. با توجه به همه گفته های این مقاله زن و مرد بودن ملاک خوبی یا بدی یک وکیل در استخدام نیست. یک وکیل زن در ایران اگر شناخته شده و با تخصص باشد خیلی بهتر از یک وکیل تازه کار و بیتجربه آقا است. حتی در بعضی مسائل مثل مسائل خانوادگی، اختلافات زناشویی، مهریه و نفقه و… خانمها بهتر میتوانند پرونده را در دست بگیرند. خانم و آقا در دانشگاه با هم رشته حقوق را میخوانند، با هم آزمون های وکالت را میدهند، دوره کارآموزی را میگذرانند و پروانه وکالت را دریافت میکنند. بنابراین هیچ برتری نسبت به همدیگر ندارند. تنها برتری یک وکیل نسبت به دیگری میزان سابقه کار، تخصص، اعتماد به نفس، فن بیان، ارتباطات گسترده و… است.