بلاگ

حق الوکاله وکیل دادگستری چگونه مشخص می‌شود؟

همانطور که می‌دانید با توجه به گستردگی روزافزون حجم پرونده‌های قضایی، پیچیدگی‌های رسیدگی و پیگیری آنها نیز افزایش می‌یابد. در این میان بسیاری از افراد به دلیل اینکه رسیدگی به این موارد از دایره صبر و حوصله‌شان خارج است، اقدام به استخدام وکیل کرده و از مشورت و راهنمایی او استفاده می‌کنند. خصوصا این اتفاق در شهری مثل تهران بسیار اتفاق می‌افتد که بسیاری از افراد به دنبال وکیل پایه 1 دادگستری تهران هستند. سوال بسیاری از افراد این است که حق‌ الوکاله وکیل دادگستری با چه معیاری مشخص می‌شود؟ گروه وکلای صبا می‌خواهد جواب این سؤال را در قالب مقاله به شما بدهد.

بیشتر بدانید : بهترین وکیل قم

برای پاسخ به این سوال مقاله پیش‌روی شما را ترتیب داده‌ایم:

 

آشنایی با میزان حق ‌الوکاله وکیل دادگستری در تخصص های مختلف

  • حق‌ الوکاله وکیل برای پیگیری دعاوی در شورای حل اختلاف

براساس ماده ۱۵ آیین‌نامه، حق‌الوکاله وکیل دادگستری در شوراهای حل اختلاف و محاکم دادگستری برای رسیدگی به اعتراض نسبت به آرای شوراهای نام‌برده، مطابق با مورد به میزان حق‌الوکاله مرحله نخست و تجدیدنظر دعاوی کیفری و امور و دعاوی حقوقی مرتبط می‌شود .

  • حق ‌الوکاله پیگیری دعاوی در دیوان عالی کشور

براساس ماده ۱۶ آیین‌نامه‌، حق‌ الوکاله وکیل در دیوان عالی کشور به منظور رسیدگی به دعاوی مالی و غیرمالی، مطابق با تعرفه مرحله تجدیدنظر می‌باشد. همچنین براساس ماده ۱۷‌، حق‌الوکاله اعتراض به آرای کیفری که مرجع رسیدگی به آن دیوان عالی کشور می‌باشد، طبق تعرفه مرحله تجدیدنظر محاسبه می‌شود. حق الوکاله وکیل پایه 1 دادگستری تهران هم به همین ترتیب محاسبه می‌شود.

  • حق ‌الوکاله پیگیری دعاوی دیوان عدالت اداری و مراجع غیر قضایی

براساس ماده ۲۰ آیین‌نامه‌، حق‌الوکاله دیوان عدالت اداری و سازمان تعزیرات حکومتی‌، حداقل مبلغ چهار میلیون ریال و حداکثر مبلغ پانصد میلیون ریال است. تبصره : اگر کانون یا مرکز گواهی وکالت تخصصی را برای وکلا صادر کند‌، حق‌الوکاله آنان در حدود صلاحیت تخصصی‌، ۱۰ درصد افزایش می‌یابد .

حق الوکاله وکیل دادگستری

 

  • حق ‌الوکاله برای حل پرونده خارج از دادگستری

مطابق با ماده ۲۳ آیین‌نامه‌، برای کاهش ورود پرونده به دستگاه قضایی و تشویق وکلا به سوق‌دادن پرونده به صلح و سازش و حل و فصل در خارج از دادگستری‌، حق‌ الوکاله وکیل دادگستری در اموری که خارج از دادگستری بوده یا پس از طرح آن در دادگاه به خارج از دادگستری ارجاع و به صدور رأی منتهی می‌‌شود و همچنین حق‌الوکاله آن دسته از دعاوی که در دادگاه یا خارج دادگاه به صلح منتهی می‌‌شود و نیز در خصوص مطلق دعاوی خانواده در مواردی که به صلح و سازش ختم شود‌، به میزان حق‌الوکاله کل دعوا می‌باشد.

  • حق ‌الوکاله صورت عزل یا فوت موکل

براساس ماده ۲۴ آیین‌نامه‌، اگر موکل دچار عزل‌، فوت یا حجر شود و پرونده آماده صدور رأی باشد‌، تمام حق‌الوکاله آن مرحله به وکیل تعلق خواهد گرفت. وگرنه میزان حق‌الوکاله متناسب با کاری که وکیل در آن مرحله انجام داده، حسب مورد به تشخیص کانون وکلا یا مرکز مشخص می‌شود. این ماده شامل وکیل پایه 1 دادگستری تهران نیز می‌شود.

  • حق ‌الوکاله وکیل برای انجام احکام حقوقی

براساس ماده ۲۵ آیین‌‌نامه‌، حق‌ الوکاله وکیل دادگستری در تهران برای امور اجرایی در اجرای احکام حقوقی و ادارات اجرای اسناد رسمی و لازم‌‌الاجرای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، حداقل چهار میلیون ریال و حداکثر دو درصد مبلغ محکوم ‌به یا مورد اجرا است و نسبت به دیگر موارد حداقل چهار میلیون ریال و حداکثر تا مبلغ یکصد و پنجاه میلیون ریال می‌باشد .

  • حق ‌الزحمه مشورت و خدمات حقوقی   

براساس ماده ۲۶ آیین‌نامه‌، حق‌‌الزحمه ارائه خدمات حقوقی و مشورتی وکیل در صورتی که وکالت‌ نامه‌‌ای نوشته نشده و توافقی در میان نباشد، بدین شرح است:

الف. اموری مانند تنظیم دادخواست‌، شکواییه‌، لایحه دفاعیه و اظهارنامه‌، حداکثر پنجاه میلیون ریال

ب. در ازای هر ساعت مشاوره، حداقل پانصد هزار و حداکثر پنج میلیون ریال

پ. حق‌‌الزحمه صرف مطالعه پرونده توسط وکیل، حداقل دو میلیون و حداکثر پنجاه میلیون ریال

 

حق الوکاله وکیل

 

  • حق ‌الوکاله وکیل رایگان  

در صورتی که رأی دادگاه به سود موکل باشد، دادگاه می‌تواند طرف دیگر دعوا را به پرداخت حق‌الوکاله وکیل معاضدتی مجبور کند؛ این حق برابر ۵ درصد از حکم صادره بر علیه طرف دیگر است‌. در صورتی که رأی دادگاه به ضرر موکل صادر شود‌، در این صورت حق‌الوکاله‌ای برای وکیل در میان نخواهدبود .

  • حق ‌الوکاله وکیل امور حسبی و دعاوی غیرمالی

براساس ماده ۱۳ آیین‌نامه‌، حق‌الوکاله وکیل امور حسبی و غیرمالی به این شرح است:

الف. مطلق دعاوی خانوادگی یا دعاوی مالی ناشی از زوجیت و همچنین امور حسبی، حداقل مبلغ پنج میلیون و حداکثر مبلغ دویست میلیون ریال

ب. دعاوی که خواسته آنها مالی نبوده یا تعیین بهای خواسته به موجب قانون نیازی نیست، حداقل مبلغ چهار میلیون و حداکثر مبلغ سیصد میلیون ریال

 

هزینه سفر وکیل به منظور پیگیری پرونده چگونه است؟

براساس ماده ۳۰ آیین‌نامه‌، هزینه مسافرت وکیل، در صورتی که درباره آن توافقی صورت نگرفته، اعم از هزینه رفت و آمد و اقامت در داخل یا خارج از کشور و … بر عهده موکل بوده و علاوه بر هزینه‌های سفر و حق ‌الوکاله‌، فوق‌‌العاده مأموریت برای هر روز در صورتی که سفر در داخل استان و خارج از حوزه قضایی محل اشتغال وکیل باشد‌، مبلغ یک میلیون و پانصد هزار ریال و در صورتی که سفر خارج از استان محل اشتغال وکیل باشد‌، مبلغ سه میلیون ریال و در مسافرت ‌های خارج از کشور، هم‌تراز مدیران کل می‌‌باشد. وکیل پایه 1 دادگستری تهران هم شامل این ماده می‌شود.

 

نحوه تعیین حق‌الوکاله وکیل در دعاوی مختلف

  • دعاوی مالی

مطابق با ماده ۹ آیین‌نامه‌، با در نظر گرفتن ماده ۶۲ قانون آیین دادرسی عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۱۳۷۹‌، در دعاوی مالی در موردی که حکم دادگاه بدوی نخستین از نظر بهای خواسته قطعی است، میزان حق‌الوکاله وکیل، ده درصد بهای خواسته است و در صورت قطعی نبودن حکم از نظر خواسته با بهای آن‌، مطابق زیر مشخص می‌شود:

الف. تا مبلغ پانصد میلیون ریال، هشت درصد بهای خواسته

ب. نسبت به مبلغ بیشتر از پانصد میلیون تا دو میلیارد ریال، هفت درصد بهای خواسته

پ. نسبت به مبلغ بیشتر از دو میلیارد تا ده میلیارد ریال، پنج درصد بهای خواسته

ت. نسبت به مبلغ بیشتر از ده میلیارد تا سی میلیارد ریال، چهار درصد بهای خواسته

ث. از مبلغ سی میلیارد ریال به بالا، سه درصد بهای خواسته

حق الوکاله

  • احکام غیابی

براساس ماده ۱۱ آیین‌نامه‌، حق‌الوکاله پرونده‌هایی که منتهی به صدور حکم غیابی و اعتراض به آن به میزان تعیین‌شده در ماده ۹ این آیین‌نامه است‌، اما چنانچه وکیل از ابتدا وکالت داشته و به حکم غیابی معترض شود‌، از نظر تعقیب و دفاع از حکم غیابی در مرحله واخواهی‌، حق‌الوکاله دیگری به وکیل محکوم‌له حکم غیابی، تعلق نخواهد گرفت .

  • برخی قرارها

مطابق با ماده ۱۲ در مواردی که دعوا به یکی از نتایج زیر ختم شود‌، حق‌ الوکاله وکیل دادگستری به این ترتیب مشخص می‌‌شود:

الف. قرار ابطال دادخواست پیش از پاسخ به دعوا و دفاع از آن، یک چهارم حق‌الوکاله وکیل در مرحله بدوی

ب. قرار رد دادخواست بعد از پاسخ به دعوا و دفاع از آن، یک دوم حق‌الوکاله وکیل در مرحله نخستین

پ. قرار عدم استماع یا رد دعوا به عللی مانند مرور زمان و اعتبار امر مختوم و رد تقاضای اعاده دادرسی، تمام حق‌الوکاله مشخص‌شده برای حکم

ت. قرار سقوط دعوای تجدیدنظر قبل از پاسخ به دعوا و دفاع از آن، یک چهارم حق‌الوکاله وکیل در مرحله تجدیدنظر

ث. قرار سقوط دعوای تجدیدنظر بعد از پاسخ به دعوا و دفاع از آن، یک دوم حق‌الوکاله در مرحله تجدیدنظر

ج. حق‌الوکاله اعتراض به قرارهای حقوقی قابل اعتراض، حداقل یک میلیون و حداکثر صد میلیون ریال

تبصره:  اگر قرارهای موضوع این ماده فسخ یا نقض شود و پرونده برای ادامه رسیدگی ماهوی اعاده شود‌، حق‌الوکاله آن مرحله متعلق به وکیل خواهد بود .

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *