مهریه حقی از جانب مرد برای زن است. یک مالی است که باید از طرف مرد به زن پرداخته شود. مقدار این مال حتماً باید قبل از بستن عقد نکاح تعیین شود. آینده قابل پیش بینی نیست و همیشه همه چیز گل و بلبل نیست. بعد از ازدواج ممکن است هزاران مشکل برای زن و مرد بوجود بیاید و منجر به جدایی آنها شود. در این هنگام زن بدون پشتوانه مالی در جامعه ممکن است رها شود. مهریه پشتوانهای است که در این مواقع دل او را گرم میکند. در شهر تهران خانمهای زیادی هستند که مشکل گرفتن مهریه خود را دارند. این افراد با مراجعه به وکیل پایه 1 دادگستری تهران میتوانند برای اجرا گذاشتن مهریه اقدامات لازم را انجام دهند. البته ناگفته نماند مهریه حقی است که هر زمان زن طلب کند مرد باید آن را بپردازد و ربطی به طلاق گرفتن ندارد. از آنجایی که بسیاری از مواقع زن در هنگام زندگی با همسر از این حق چشمپوشی میکند بسیاری فکر میکنند فقط هنگام طلاق گرفتن، مهریه حق زن است. در صورتی که این یک تصور اشتباه است.
بیشتر بدانید : بهترین وکیل قم
مهریه چیست؟
مهریه مالی است که یک مرد هنگام عقد نکاح، متعهد میشود که به زن بپردازد. این مال میتواند هر چیزی مثل سکه، پول و یا حتی انجام کار مشخصی از طرف مرد باشد. مهریه دینی است که بر گردن مرد است و در صورت مطالبه باید آن را ادا کند. البته باید این نکته را در نظر داشت که مهریه باید یک چیز مشخص و معینی باشد. مثلاً اگر مهریه شخصی سفر به مکان خاصی باشد صرفاً به نام سفر نمیتواند مهریه باشد. باید هزینه سفر مشخص باشد، مثلاً مبلغ فلان قیمت برای هزینه سفر به فلان جا. در این صورت این سفر مهریه حساب میشود. در هنگام بستن عقد موقت حتماً باید مقدار مهریه معلوم باشد، معین نبودن مقدار مهریه باعث باطل شدن عقد موقت میشود. اما در عقد دائم اینگونه نیست. یعنی اگر در هنگام بستن عقد دائم مقدار مهریه مشخص نشده باشد عقد باطل نمیشود. البته مهریه یک سری ویژگیهایی باید داشته باشد که در غیر این صورت عقد نکاح باطل میشود. این ویژگی ها عبارت است از:
- مهریه باید ارزش مالی داشته باشد.
- مهریه باید مشروع و قابل تملک باشد.
- مقدار مهریه باید معین و مشخص باشد.
مهریه عند المطالبه و عند الاستطاعه
مهریه به دو صورت عند المطالبه و عند الاستطاعه است. در عند المطالبه همان طور که از نامش مشخص است زن هر زمان که اراده کند میتواند تمام مهریه خود را از مرد طلب کند. بعضی افراد فکر میکنند گرفتن مهریه فقط در صورت طلاق گرفتن ممکن است در صورتی که اینطور نیست. بعد از جاری شدن عقد نکاح زن حق این را دارد که هر زمان که بخواهد درخواست مهریه کند. مهریه عند الاستطاعه مهریه ای است که زن زمانی میتواند آن را طلب کند که شوهر استطاعت مالی داشته باشد.. اگر استطاعت مالی نداشته باشد که مهریه را پرداخت کند زن حق به اجرا گذاشتن مهریه را ندارد.
قانون جدید گرفتن مهریه
مهریه بر اساس سکه یا وجه نقد تعیین میشود. این مبلغ بر اساس نرخ روز محاسبه میشود. در قانون جدید مهریه اگر خانمی طلب مهریه کند مرد تا 110 سکه را باید پرداخت کند و اگر کمتر از آن مقدار پرداخت کند زن میتواند حکم جلب او را بگیرد و مرد را زندانی کند. اما اگر 110 سکه پرداخت کند و بقیه را پرداخت نکند امکان جلب و زندان کردن او وجود ندارد. بقیه مهریه از طریق معرفی اموال مرد به دادگاه صورت میگیرد. زن میتواند با کمک یک وکیل خوب، اموال مرد را برای توقیف به دادگاه معرفی کند و اقدامات لازم را برای گرفتن حق خود انجام دهد.
روش اجرا گذاشتن مهریه
قبل از معرفی روش های اجرا گذاشتن مهریه باید به دو نکته توجه کرد:
اگر زنی مهریه خود را ببخشد دیگر به هیچ عنوان نمیتواند آن را طلب کند.
هزینه به اجرا گذاشتن مهریه بر عهده خانم است و بر گردن مرد نیست.
اجرا گذاشتن مهریه به دو روش زیر قابل انجام است.
- روش اجراییه ثبت: خانمی که قصد طلب مهریه خود را دارد ابتدا باید به اجرای ثبت مراجعه کند و درخواست مطالبه مهریه را بدهد. در این روش نیازی به مراجعه مستقیم به دادگاه نیست. زن باید با مدارک لازم به دفترخانهای که عقد آنها در آنجا ثبت شده است برود و اجرائیه مطالبه مهریه را ثبت کند. دفترخانه پس از ثبت اجرائیه یک اظهارنامه به زوج میفرستد که مثلاً تا 10 روز آینده به مرکز مربوط مراجعه کند و مبلغ مهریه را پرداخت نماید.
- روش مراجعه به دادگاه: اگر مرد به اظهارنامه توجه نکند و نشود از این طریق مهریه را از او گرفت زوجه میتواند از طریق دادگاه وارد عمل شود. بعد از طلب مهریه از طرف دادگاه، مرد میتواند درخواست اعسار کند. اگر این درخواست پذیرفته شد پرداخت مهریه برای او قسط بندی می شود. قسط بندی مهریه برای مرد از طرف دادگاه صورت میگیرد. امروزه امکان اجرا گذاشتن مهریه به صورت اینترنتی فراهم شده است و دیگر نیازی به مراجعه حضوری به دادگاه و تنظیم دادخواست کتبی نیست.
طلب مهریه در شرایط خاص
- مهریه بعد از فوت شوهر
اگر مردی قبل از پرداخت مهریه به همسرش، فوت کند تکلیف مهریه زن چه میشود؟ باید گفت که این مهریه از بین نمیرود. پس از مراجعه زن به دادگاه، مهریه از طریق اموالی که از مرد به جا مانده، از ماترک مرد گرفته میشود. اما نکته مهم این است که وراث مرد متوفی هیچ مسئولیتی در قبال پرداخت مهریه ندارند.
- مهریه بعد از فسخ عقد نکاح
طلب کردن مهریه بعد از فسخ عقد نکاح دو حالت دارد. اگر این فسخ قبل از نزدیکی بین مرد و زن انجام شده باشد مهریهای به زن تعلق نمیگیرد. اما اگر قبل از فسخ عقد نکاح زن و مرد با هم نزدیکی کرده باشند مرد موظف است که تمام مهریه را پرداخت کند.
برای گرفتن مهریه چرا به وکیل نیاز داریم؟
دادگاه برای به اجرا گذاشتن مهریه دو روش را پیش پای شخص میگذارد. او میتواند یا از طریق وکیل پایه یک دادگستری ( ویا وکیل پایه دو) اقدام به اخذ مهریه خود کند. یا اینکه بدون گرفتن وکیل از طریق اداره اجرای ثبت برای گرفتن مهریه خود اقدام کند. مسلم است یک وکیل کاربلد و متخصص بهتر و سریعتر میتواند شما را به خواستهتان برساند. خصوصاً در مقابل افرادی که به راحتی تن به پرداخت مهریه و حق زن نمیدهند گرفتن وکیل دادگستری ضروری است. در این گونه مواقع وکیل پایه یک دادگستری خانم از آنجایی که همجنس زن است و میتواند همدرد او باشد بهتر میتواند در این امر به او کمک کند.
مدارک لازم برای به اجرا گذاشتن مهریه
مهریه حق زن است و بعد از عقد نکاح هر زمان که بخواهد میتواند آن را از همسر خود طلب کند. قبلاً حضور در دادگاه برای اخذ مهریه لازم بود اما امروزه شرایطی بوجود آمده است که اجرا گذاشتن مهریه به صورت اینترنتی فراهم شده است. این روش کار را بسیار راحتتر و هزینه ها را بسیار کمتر کرده است. اولین کاری که برای اخذ مهریه باید انجام داد مراجعه به شورای حل اختلاف است. البته میتوان مستقیماً به دادگاه هم مراجعه کرد و از طریق دفاتر خدمات قضایی دادخواست گرفتن مهریه را تنظیم کرد. البته قابل ذکر است که همه این کارها با گرفتن یک وکیل خوب و خبره به آسانی انجام میشود. زن برای درخواست مهریه باید ابتدا به یک وکیل خوب مراجعه کند یا به صورت تلفنی از او مشاوره بگیرد. سپس با اصل سند ازدواج، کارت ملی و شناسنامه خود به همراه وکیل به دفتر ثبت ازدواج مراجعه و اقدامات لازم را انجام دهد.